Η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, άντρες και γυναίκες, κυρίως στην εφηβική ηλικία αλλά πολλές φορές συνεχίζει και στην ενήλικη ζωής τους. Οφείλεται κυρίως στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών (τεστοστερόνη) ανδρογόνων, σε βακτήρια αλλά και σε κοινές αλλεργίες που προκαλούνται από διάφορα τρόφιμα. Ακμή σημειώνεται κυρίως στο πρόσωπο και το άνω μέρος του λαιμού, όμως αρκετές φορές τη συναντάμε στη πλάτη, τους ώμους και το θώρακα. Αν έχετε ακμή, σίγουρα θα ξέρετε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα εξής:
1. Tο δέρμα σας είναι λιπαρό και γυαλίζει κατά τη διάρκεια της μέρας.
2. Οι πόροι σας φαίνονται μεγάλοι. Υπάρχει ένα αίσθημα βαρύ και λιπαρό στο δέρμα σας ακόμα και αμέσως μετά που έχετε πλυθεί. Οι πόροι του προσώπου σας φαίνονται μεγάλοι, φραγμένοι και λιπαροί.
3. Δύσκολα βρίσκετε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης για το δέρμα σας γιατί τα περισσότερα το κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο λιπαρό.
Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι πρέπει να διατηρείτε τους πόρους σας καθαρούς για να φαίνεται το δέρμα σας λαμπερό και όμορφο όλη μέρα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
1. Λήψη αντιβιοτικών. Ο παράγοντας που προκαλεί τη φλεγμονή στο πρόσωπο, (ακμή -acne vulgaris), φλεγμονώδης ή κυστική, οφείλεται σε ένα βακτήριο (propionobacterium acnes)το οποίο μπορεί να βρεθεί στο δέρμα του καθενός. Η εξάπλωση της ακμής προκύπτει όταν τα βακτηρίδια κλείσουν τους πόρους του δέρματος και επομένως δημιουργηθεί φλεγμονή. Μία λύση, λοιπόν, είναι η λήψη αντιβιοτικών , όμως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματική αιτία της ακμής και μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό.
2. Διατροφή. Αν έχετε τη τάση να δημιουργήσετε ακμή και καταναλώνετε τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα σας τότε θα την αποκτήσετε. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγετε σάκχαρα και υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε ζάχαρη η οποία ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:
• Ψωμί •Δημητριακά • Μακαρόνια •Ρύζι • Πατάτες • Καλαμπόκι.
3. Φυσικά Καλλυντικά. Για να αντιμετωπίσουμε την ήπια ακμή, το πρώτο που φροντίζουμε, είναι ο καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας μας, δύο φορές την ημέρα, (πρωί και οπωσδήποτε βράδυ) χρησιμοποιώντας ένα κοινό ή δερματολογικό σαπούνι και νερό.
Επίσης το λεμόνι λειτουργεί ως θεραπεία κατά της ακμής . Κόψτε ένα λεμόνι σε φέτες και με αυτές τρίψτε απαλά τα σημεία που υπάρχει πρόβλημα. Τα λεμόνια, λόγω του κιτρικού οξέος που περιέχουν, εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή .
Να πλένετε τα λευκά είδη που χρησιμοποιείτε τακτικά (πετσέτες και σεντόνια), γιατί η συσσώρευση των βακτηρίων μπορεί να δημιουργήσει ακμή. Επίσης, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό αντιβακτηριδιακό σπρέι- μείγμα από νερό και αντιβακτηριδιακά έλαια- και ψεκάστε με αυτό επάνω στα λευκά είδη που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.
4. Προϊόντα Εμπορίου.
• Πρέπει να διαλέξετε προϊόντα περιποίησης που σας επιτρέπουν να κάνετε χρήση δύο φορές την ημέρα.
• Είναι σημαντικό να διαλέξετε προϊόντα για βαθύ καθαρισμό, απομακρύνοντας έτσι όση το δυνατόν περισσότερη λιπαρότητα από το πρόσωπο, χωρίς φυσικά να το ξηραίνει.
• Πρέπει να αγοράσετε προϊόντα που θεραπεύουν τα πραγματικά προβλήματα του δέρματος του προσώπου σας -για παράδειγμα: σπυράκια, μαύρα στίγματα, ρυτίδες, ερεθισμοί, ξεφλούδισμα , αλλά χωρίς να τα νοιώθετε βαριά όταν τα φοράτε.
• Μη φοβάστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά προϊόντα στις λιπαρές περιοχές του προσώπου σας, απ’ ότι στις ξηρές. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε στην ισορροπία της επιδερμίδας σας και θα φαίνεται υπέροχη.
• Θυμηθείτε, η περιοχή Τ, είναι η πιο λιπαρή περιοχή του προσώπου σας. Όπως και οι περιοχές του στήθους και της πλάτης είναι πιο λιπαρές από το υπόλοιπο σώμα. Μπορεί να χρειάζεστε πιο δυνατά καθαριστικά και προϊόντα θεραπείας σε αυτές τις περιοχές.